Właśnie z tego względu wiele sklepów czy także magazynów z żywnością stosuje komory szokowego mrożenia. Dzięki nim możliwe jest zamrożenie ogromnej ilości jedzenia w relatywnie niedługim czasie. Gdy ktoś z nas jeszcze przenigdy nie słyszał o czymś takim jak mrożenie szokowe to warto wiedzieć o tym, że metoda ta umożliwia na całkowite zamrożenie pożywienia w czasie krótszym niż 270 minut. Dla porównania w klasycznych zamrażarkach czas potrzebny na zamrożenie pożywienia to czasami dosłownie 600 minut. Jak zatem widać różnica jest w całości spora i to właśnie ona gwarantuje nam w każdej sytuacji świeże jedzenie w przemyśle spożywczym. Dokonując samego wyboru urządzenia mrożącego tą metodą trzeba zwracać uwagę na kilka niebagatelnych czynników, bo nie każde urządzenie będzie nadawało się do każdej branży. Przede wszystkim chodzi tutaj o rozmiar takich zamrażarek i temperaturę schładzania. Na sam koniec powiedzmy sobie jeszcze o tym, że na rynku z powodzeniem możemy znaleźć używane zamrażarki szokowe i będą one oczywiście o wiele tańsze od nowych - o ile chcemy trochę zaoszczędzić na zakupie to jest to oczywiście jedno z lepszych rozwiązań.
Polecamy: mrożenie szokowe.