Latem w każdym mieście i w każdej mniejszej albo większej miejscowości powstają stoiska z lodami, rozmaite punkty, sklepy i budki. Każda taka ma firma potrzebuje natomiast odpowiednich maszyn. Jedną z takich maszyn jest maszyna do lodów włoskich.
Maszyna ta wcale nie jest duża. Ma specjalne dysze, przez które wychodzą gotowe lody a także pojemnik, do którego powinno się wsypać mieszanki i wszystkie produkty do zaprojektowania lodów, a następnie włączyć urządzenie. Mieszanka w środku jest stale zamrożona, zatem po uzupełnieniu maszyna może przechowywać mieszankę przez cały dzień. Na koniec dnia wystarczy ją po prostu wnikliwie umyć. W gastronomii nie tylko i wyłącznie tej wakacyjnej wykorzystywane są również piece konwekcyjno parowe. W takich piecach piecze się produkty słodkie i wytrawne. Można w nich piec bułki, pizzę, tarty, chleby i sporo innych produktów. Piece mają różnorodne wielkości, więc istnieje sposobność doboru konkretnego rozwiązania do wielkości firmy i jej potrzeb. W sytuacji małej gastronomii wykorzystuje się mini piece, a kiedy mowa o dużych restauracjach lub piekarniach, wykorzystanie mają ogromne przemysłowe urządzenie o dużej mocy. Takie piece mają również duże wsady, więc w jednym momencie mogą upiec z całą pewnością więcej produktów. Obsługa tych urządzeń nie jest trudna i właściwie każdy może się tego nauczyć po niezbyt długim szkoleniu, które trwa zaledwie kilkanaście minut do maksymalnie kilku godzin. Pracowników obsługujących zarówno piece, jak i maszyny do lodów latem na pewno nie brakuje, bo wiele ludzi znajduje wtedy dodatkowe zatrudnienie.
Polecana strona: nóż elektryczny do kebaba.